De Onbuigzame Goeroe

Mijn flexibele grenzen testen

Na enig vooronderzoek kwam ik tot de conclusie dat ik zowel in de ochtend als de avond een momentje wilde inplannen voor yoga. Dit wilde ik graag doen zodat ik mijn nachtrust kon verbeteren en mijn dag wat flexibeler dan eerst kon starten. Ik slaap de laatste tijd heel slecht en ik had op YouTube veel video’s gevonden die zich daarop focuste. Door dit slaapprobleem was/ben ik ook niet echt te genieten in de ochtend, dus met yoga probeerde ik twee vervelende vliegen in één klap te slaan.

Dit gehele proces begon met twee vragen: “welke stem van al deze YouTube yoga goeroes ben ik meer geneigd om naar te luisteren op de frisse ochtend? ” en “met welke stem wil ik als het ware naar bed?”

De video’s die ik had gevonden duurden tussen 10 en 40 minuten, dus ik verdeelde 4 video’s per dag zodat ik in de ochtend een halfuur yoga had en in de avond ook een halfuur. Tussen de filmpjes met basisyoga-oefeningen zitten ook yoga-uitdagingen waarmee ik elke dag een nieuwe maar toch simpele yoga-houding leer.

In ongeveer elke video hoorde ik de term ‘yogi’ voorbijkomen als er werd gepraat over een persoon die aan yoga doet. Het leuke aan yoga is dat alle yogi’s die ik tegenkwam op het internet zo vrij en glas half vol zijn ingesteld. Dat wil ik ook!

Prettig Onprettig

Mijn wekker ging al akelig vroeg om 7 uur, maar als ik yoga wil oefenen voor school moet ik daarnaast wel genoeg tijd hebben om mij klaar te maken voor de dag en te ontbijten. Dit is natuurlijk maar voor 10 dagen, maar als ik ermee door wil moet ik hier waarschijnlijk aan wennen. Gelukkig nam mijn biologische klok dit ritme al snel over, ook in het weekend……

Mijn eerste yogales via YouTube leek helemaal niet op een beginnersles, wat de titel ook mocht beweren. De lerares begon al snel uit de kleermakerszit commando’s uit te delen voor posities die mij het slaap uit mijn ogen deden wrijven. Het kan natuurlijk ook aan mij liggen; ik ben niet super flexibel, al helemaal als ik net minstens acht uur voor dood heb gespeeld. Ik had gelukkig ook nog video’s opgeslagen van andere yogi’s. Ik sprong over naar een man die de gehele les aandacht besteedde aan de gewrichten. Dit vond ik erg prettig, omdat alles in mijn lichaam nog op slot zat.

Na mijn eerste yogasessie in de avond voelde ik me ook erg moe, maar wel op een fijne manier. Op het einde van elke avondles moet je namelijk op je rug gaan liggen, met de handpalmen naar de hemel en ogen dicht. Het laatste wat ik hoorde die eerste les uit mijn computer “Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is te zijn. ” Dat werd me net iets te zweverig, dus toen ben ik maar gewoon naar bed gegaan. Ik ben in een lange tijd niet meer zo snel in slaap gevallen!

Pufjes

Elke ochtend worstelde ik mijzelf in de meest onsierlijke posities terwijl ik geluiden creëerde waar de vogeltjes buiten raar van omkeken.

Er zit een deel spiritualiteit in yoga die ik niet helemaal begrijp. Ik kreeg bij een van de video’s de boodschap mee om de zaden van goedheid en openheid in mijn hart te verspreiden. Nu maak ik me zorgen of ik nou dus mensen spiritueel ongevraagd insemineer met mijn nieuwgevonden geluk……

Soms moet je posities 5 pufjes vasthouden. Uit ervaring van een beginner kan ik je zeggen dat als jij in een positie als ‘neerwaartse hond’ of ‘omgekeerde tafel'(in een brug-positie op handen en voeten, buik naar boven) staat, die 5 langzame en gecontroleerde ademhalingen er wat moeizaam uitkomen. ” Relax your mind,” hoor je dan. ” Ease your breathing.” Terwijl jouw lichaam begint te trillen, draai je toch even je hoofd naar de video, en zie je daar mevrouw perfect stilstaan. Als een rots. Ik voel me dan net een lawine.

Hoelang zei je?!

Ik spiekte toch vaak even naar de klok, of voelde mijn gedachtes afdwalen. “Het wordt tijd om te stofzuigen”, dacht ik dan tijdens een lange sessie. “En hoe lang ligt dat daar al?!”

Ik heb de aandachtspan van een zoutkorrel en ik moest mijzelf een paar keer bewust terughalen om op mijn ademhaling te kunnen focussen. Buiten hoorde ik auto’s door de straat rijden en mensen onder mijn ramen die met huilende kinderen voorbij liepen. Een positief randje aan de avondklok is dat het na negen uur mijn concentratie wel wat beter was. Dan beginnen ze een verdieping hoger over de krakende vloer te lopen. Ik ben nog niet helemaal in de mindset dat ik dat kan negeren. Maargoed, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Stel je voor, je zit al 20 minuten de ogen dicht, handpalmen naar de goden en je focust op het temmen van jouw innerlijke golven. Dwars door jouw derde set aan ademhalingsoefenen tegen stress blert de Oreal reclame over waarom elektrischtandenpoetsen zo belangrijk is. Het is heel moeilijk om dan ‘zen’ te blijven, maar ik had wel weer schone hartkleppen.

En nu?

Ik heb na 10 dagen nog steeds moeite om de verschillende posities lang vast te houden, maar ik denk dat als ik het blijf oefenen ik straks niet meer astmatisch voorovergebogen sta bij de kleinste beweging.

Ik vind het oefenen in de ochtend wat minder prettig, maar in de avond is het wel fijn om alle zorgen van de dag los te maken uit mijn gespannen lichaam. Ik ga door met yoga, maar waarschijnlijk alleen op de avonden voor een belangrijke of anders stressvolle dag.

Ik gooide mezelf met veel enthousiasme zo in lessen van een halfuur. Niet veel later kwam ik erachter dat dat net iets te ambitieus was van mij. Ook wil ik niet 30 keer dezelfde beweging moeten doen. In de toekomst zou ik eerder kijken naar video’s van een kwartier.

Fijn aan yoga:

 • Dat het wel lekker voelt om je ruggengraat uit “de corona computerscherm” positie te halen;
 • Met mijn perfecte ‘omgekeerde talfel” zou ik zo in een restaurant kunnen worden geplaatst .

Minder fijn aan yoga:

 • spirituele bedreigingen naar mijn omgeving;
 • mijn neerwaarste hond lijkt nu nog op een afgeknapt takje op wankele benen.

Als jullie nog yogatips hebben, hoor ik het graag! Hebben jullie ook nog leuke uitdagingen voor mij? laat ze achter in de reactie :).

P.S.: mijn volgende uitdaging is schilderen!

5 reacties

 1. Jessica schreef:

  Wat goed dat je dit probeert! Ik kijk uit naar je schilderervaring.

  Geliked door 1 persoon

 2. klieshout schreef:

  Leuk geschreven!!

  Geliked door 1 persoon

  1. amber schreef:

   Dankjewel!! 😀

   Like

 3. kladblad schreef:

  Wauw wat interessant dat je dit zo doet, dat elke 10 dagen iets nieuws proberen! Mooi concept. Sinds kort doe ik elke avond yoga en het is fijn om inderdaad je lichaam te laten rekken, aanspannen en ontspannen na al dat scherm zitten. Oh en voor schildertips kan je mij opzoeken hahaha 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. amber schreef:

   Hee, dankjewel! Ik ga zeker even bij jou kijken 🙂

   Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s