Geitenwollensokken parade

In de wereld van crochet, haaknaalden en kramp in de polsen…..

Op Instagram word ik tegenwoordig belaagd met doe-het-zelf filmpjes waar mensen massaal topjes en vesten aan elkaar naaien. Nu, ik als redelijk creatief persoon, wilde dit ook wel proberen. Ik wilde niet meteen een kledingstuk aan elkaar rijgen en ik begon met googelen op alternatieven. Al snel belandde ik in de wereld van amigurumi. Dit zijn gehaakte dieren met schattige grote ogen, een opgenaaide horrorglimlach en enge roze wangetjes alsof er net tegen is geflirt.

Ik koos een andere route en besloot een amigurumi te maken zonder die ‘menselijke’ karakteristieken. Ik ben een liefhebber van de oceaan, dus met dat thema in mijn hoofd koos ik 2 tutorials op YouTube voor 2 oceaandieren.

Sleutelhanger Gevriemel

Voor mijn eerste dier wilde ik een klein schattig kwalletje maken, zoals de foto hieronder. Dit liep een beetje anders, maar wanneer ook niet. Omdat ik helemaal niks afweet van ‘stichtes’ en andere haakstrategieen(en dit ook niet echt heb onderzocht), had ik geen idee wat ik aan het doen was. Dit resulteerde in een mismaakt kwalletje die meer weg heeft van een inktvis. Misschien helpt mijn kleurkeuze ook niet echt mee….. Toen wilde ik ook nog oogjes maken.

Nu lijkt het net alsof mijn inktvisje zelf ook een beetje gekrenkt is in zijn ego. Ik geloof dat ik hier en daar te veel of te weinig ‘stitches’ heb gezet en daardoor onbewust zijn hoofdje aan het vernauwen was. Hiernaast zie je goed wat het had moeten worden.

Zonder Ruggengraat

Nu dat mijn kleine uitprobeersel er mee door kon, wilde ik een groter beest maken. Na even zoeken had ik een grotere en mooiere versie gevonden van de kwal die ik probeerde te maken. Ik had net drie haaknaalden gekocht en ze waren allemaal natuurlijk niet de goede grootte, omdat ik last minute naar een ander dier was overgestapt.

De ‘magic stitch’ is een soort cirkelvorming aan het begin van jouw haakcreatie, een soort lusje met franjes die je losser en vaster kan doen op elk moment. Pas bij mijn tweede probeersel had ik die onder de knie en ik moet zeggen dat dat dingen wel makkelijker maakte. Mijn kwal had nu een prachtige kokosmakroon in plaats van een ijshoorntje zoals bij mijn inktvis.

En toen was het hoofd af. Zo leeg leek het nog op een babyhoedje, maar ik had een zak met knuffelorganen gekocht en begon deze met een zware hand in het verfomfaaide badkapje te drukken. Toen de vulling bijna uit zijn denkbeeldige neus kwam zetten, was ik zover om te beginnen aan de tentakels.

Als je eenmaal het ritme en de breilingo onder de knie hebt, kun je ook nog andere dingen tegelijkertijd doen, zoals een film opzetten. Maar ik zette de tutorial vaak op 0,25x snelheid om precies te zien waar en hoe zij met die naald ging, dus voor een film erbij had ik geen ogen. Na een paar uur van chrochet begon ik scheel te kijken naar alle kleine lusjes, dus er zitten ook een paar schoonheidsfoutjes in. Toen ik begon aan de tentakels raakte ik de tel kwijt. Het lastige was wel dat ik vaak opnieuw moest beginnen omdat ik de tel kwijtraakte. En ik wilde niet weer per ongeluk een inktvis maken….

“Een…twee….drie…..vier….. Deed ik dat wel goed? Moet ik nog een keer? Was dit nou twee of moet ik nu naar vier? Telt die eerste ook mee?” Geen wonder dat het tien dagen duurde…… Ik kon ook niet zomaar ‘afhaken’ voor de dag zonder dat er een concreet einde was waar niet over viel te twijfelen. Anders keek ik de volgende dag naar mijn pruttelwerk zonder enig idee hoe, wat, waar en wanneer.

Ik kreeg uiteindelijk door dat als er werd gezegd ‘two stitches’, er werd bedoeld dat je dus twee keer in hetzelfde stukje heen-en-weer moest. Lijkt logisch, maar als het in de zin “Two stitches in the first stitch and then three stitches in the second stitch” staat, denk ik hoopvol dat het niet aan mij ligt dat ik er geen bal van begreep.

Ik was op een gegeven punt heel verbaasd over mijn eigen talenten toen ik in één vloeiende beweging mijn haaknaald door de stof kreeg en hem er ook weer soepel uittrok zonder vulling mee naar buiten te lurken. Al vrij snel was dit helaas wel het geval toen ik de tentakels vast moest zetten aan het hoofd. Ik had geen speciale haaknaalden, dus ik vrotte de vulling en de ledematen met zoveel mogelijk geweld naar binnen aan de onderkant. Zo baggerde ik mij als een verknipte dokter door het proces, maar ik denk dat ik niet het medische veld in moet. Ik was op dat moment ook niet heel erg gesteld op de patiënt. Om mijn laatste haren van waardigheid te preserveren, forceerde ik alles weer op de goede plek. Na 10 dagen was hij dan eindelijk klaar!

Hoe nu verder?

Deze hobby vraagt net iets te veel van mijn geduld en aandachtspan. Vaak genoeg zat ik na het 100e pulkensteekje van de avond verlangend te denken aan andere dingen die ik met deze handen zou kunnen doen op dat moment-zoals bidden voor een pijnloze verlossing van deze hobby……. Beetje theatraal maar ach, op zijn tijd mag dat best. Het meeste wat ik tijdens deze hobby heb geleerd is dat je meer vulling nodig hebt dan dat op 1e oogopslag nodig lijkt te zijn en dat je niet op het laatste moment moet gaan wisselen als je de specifieke haaknaalden al hebt gekocht. Ik kijk dan ook met een zucht naar het materiaal wat nog over is gebleven en ik vraag me af wie ik daar blij mee kan maken. Misschien kan ik nog wel een ander onnodig beestje ermee maken- zoals een pissebed of een kikkerdrilletje……..

Wel ben ik erg blij dat ik het op zijn minst heb geprobeerd, want het zag er zo leuk uit op Instagram. Misschien is kleding maken met crochet wel veel leuker, maar deze hobby ligt mij gewoon wat minder. Ik vind het zelf creëren van objecten en in dit geval knuffels wel erg leuk. Dit heeft mij namelijk op op ideen gebracht voor mijn volgende uitdaging. De meeste uitdagingen van mij zijn gefocust op het creatieve en ik eindig toch ook elke keer weer in de mentaliteit: “Prima, dan doe ik het zelf maar weer!”

Hebben jullie ook nog leuke suggesties? Laat het mij vooral weten! 🙂

P.S: mijn volgende uitdaging heeft te maken met een quilt!

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s